Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Διακοπή ρεύματος, υπερτάτσεις και κεραυνοί: τι αντίκτυπο έχουν στις ηλεκτρικές μας συσκευές;

13.09.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διακοπή ρεύματος, υπερτάτσεις και κεραυνοί: τι αντίκτυπο έχουν στις ηλεκτρικές μας συσκευές;

Η διακοπή ρεύματος ή οι κεραυνοί για τους περισσότερους από εμάς σημαίνουν ενόχληση.

Χάλανε τη στιγμή που αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε μπροστά στην τηλεόραση ή στην περίπτωση των κεραυνών, συνήθως, ακολουθούνται από βροχή, συνεπώς μας χαλάνε τα όποια σχέδια είχαμε. Για τις ηλεκτρικές μας συσκευές, ωστόστο, μπορεί να σημαίνουν πρόωρη απόσυρση.

Δεδομένης της  ιδιαίτερης γεωγραφικής δομής των χερσαίων περιοχών και των νησιών της χώρας μας το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κάπως..απρόβλεπτο! Πολλές φορές, λοιπόν,  λόγω των καιρικών φαινομένων ή φυσικών αιτίων προκαλούνται βλάβες στο δίκτυο.

Αυτές οι διακοπές ρεύματος ή σε μερικές περιπτώσεις η απότομη εναλλαγή της τάσης, είναι ικανές να προξενήσουν μεγάλες ζημιές σε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή. Προφανώς, όταν μιλάμε για ¨ επίφοβες¨συσκευές, εννοούμε εκείνες που είναι συσνδεδεμένες μόνιμα στο ρεύμα: ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία τηλεφωνική συσκευή, μία ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο, μία τηλεόραση κ.ο.κ.  

  • Σε ποιές περιπτώσεις μπορεί να ¨καεί¨ μια ηλεκτρική συσκευή;

  • Τελικά, πώς προστατεύουμε τις συσκευές μας;

-Τάση ρεύματος: Το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να υποστεί βλάβη ή σοβαρή μείωση της τάσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του θερμών μηνών του καλοκαιριού, όταν ο κλιματισμός επιβαρύνει το ηλεκτρικό δίκτυο. Τα κανονικά 220 έως 230 volts πέφτουν κάτω από 200 volts για δευτερόλεπτα ή λεπτά. Αυτό κάνει τους ηλεκτροκινητήρες να λειτουργούν ανεπαρκώς ή καθόλου.

-Συσκότιση:  το γνωστό blackout! Οι φθορές στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο καιρός και ο παλιός εξοπλισμός μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μεγάλη περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να μεταφερθεί από το σταθμό παραγωγής ενέργειας στο σπίτι ή το γραφείο σας. Όταν επανέρχεται η ισχύς σε μια περιοχή, τα σύρματα, τα οποία ήταν άδεια από ηλεκτρικό ρεύμα, βιώνουν μια ένταση που ονομάζεται κύμα. Κατά τη διάρκεια της αύξησης, η ηλεκτρική ενέργεια ρέει γρήγορα για να γεμίσει τα κενά καλώδια. Το ρεύμα που ρέει υπερβαίνει κατά πολύ το ρεύμα με το οποίο έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν οι συσκευές.

-Αυξομειώσεις τάσεις: Η τάση της γραμμής μπορεί να αυξηθεί, προκαλώντας την κανονική γραμμή 230 volt με 250 volt ή περισσότερο για σύντομες περιόδους. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διακοπές, από αστραπές ή από άλλες αιτίες. Οι έντονες αυξομειώσεις της τάσης μπορούν να καταστρέψουν ή να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές. Η πτώση κεραυνού, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, μπορεί να προκαλέσει blackout και να γίνει η αιτία να καεί μια ηλεκτρική συσκευή μας.

-Αντικεραυνικό: Γνωστό και ως αλεξικέραυνο. Ναι καλά διαβάσατε. Η πρώτη λύση που προτείνεται από ειδικούς είναι η εγκατάσταση μιας αντικεραυνικής προστασίας στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού μας, προκειμένου να υπάρχει προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, από την υπέρταση που πιθανόν να δημιουργήσει ένας κεραυνός. Ουσιαστικά, το αλεξικέραυνο, το ρεύμα που προκαλείται από τον κεραυνό στη γη.

-Πολύπριζα ασφαλείας:  Μια ακόμη καλή λύση είναι τα πολύπριζα ασφαλεία. Ο στόχος τους είναι ο εξής ένας:  η προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών που τροφοδοτούμε με 220V από τους κεραυνούς και τις υπερτάσεις του δικτύου. Κάποια, μάλιστα διαθέτουν ενσωματωμένη αυτόματη ασφάλεια για προστασία από την υπερφόρτωση του κυκλώματος και ενδεχόμενη ζημιά στα καλώδια. Έτσι, όταν η κατανάλωση υπερβεί τα 3500W, τότε γίνεται άμεση διακοπή της παροχής και θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του πολύπριζου, αφού πρώτα αποσυνδέσουμε μία ή περισσότερες συσκευές. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς αρκετά είναι εκείνα που δεν προστατεύουν τις συσκευές μας από τυχόν μεταβολές τάσεως του δικτύου, ενώ θα πρέπει πάντα να επιλέγουμεπιστοποιημένα προϊόντα με εγγυημένη ποιότητα κατασκευής.

- Συσκευή αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος:  Αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως ups.  Το ups κρατάει τις συσκευές μας ενεργές και προστατευμένες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ρεύμα. Πρόκειται ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αρκετά μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος είναι απλός:  γιατί εξασφαλίζει κάτι πολύ σημαντικό: σταθερή τάση και αδιάλειπτη παροχή ισχύος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αυτό συμβαίνει χάρη  στην μπαταρία που περιλαμβάνει κάθε μονάδα UPS και η οποία ανάλογα με το μοντέλο, έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός έτους. Επιπλέον, το ups φιλτράρει το ρέυμα που περιέχεται στα καλώδια τηλεφώνου ή δικτύου, κάτι που μπορεί κατά περίπτωση να οδηγήσει ακόμα και στο «κάψιμο» της τηλεφωνικής μας συσκευής, ή μιας άλλης (σημαντικότερης για πολλούς) συσκευής, αυτής του router.

 

Φυσικά, οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν ενσωματώνουν κυκλώματα σταθεροποίησης τάσης, αποτρέποντας έτσι πιθανό πρόβλημα από κάποια διαταραχή, η προστασία αυτή πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Μάλιστα, η ίδια η ΔΕΗ προτείνει την αποσύνδεση των συσκευών μας από την πρίζα κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό και σίγουρα καθόλου πρακτικό.

Σε κάθε περίπτωση εμείς οφείλουμε να προσέχουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε  τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας λειτουργικές.



**ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περιπτωση υπερφόρτωσης ή βραχυκυκλωματος δεν επιδιώκουμε να επιδιορθώσουμε μόνοι μας τη βλάβη! Απευθυνόμαστε ΠΑΝΤΑ σε επαγγελματίες.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα