Συχνά το ¨ τρέξιμο ¨ της καθημερινότητας, μας κάνει να ξεχνάμε τυχόν λαχανικά που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο για αρκετές μέρες, ανοιχτές συσκευασίες γάλακτος που κοντεύουν να λήξουν ή ταπεράκια με φαγητό. Όλα αυτά προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές στο εσωτερικό του ψυγείου μας.
Είναι επιβλαβείς οι οσμές για το ψυγείο ή εμάς:
Μια άσχημη μυρωδιά, από μόνη της, δεν αποτελεί κίνδυνο, απλά μας προκαλεί δυσφορία. Η πηγή, όμως, αυτής της μυρωδιάς μπορεί να είναι επικίνδυνη, είτε για εμάς είτε για το ψυγείο μας. Υπολείμματα τροφίμων, σάπια λαχανικά και φρούτα ή ληγμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εξωτερική υγρασία δημιουργούν ένα ¨βρώμικο¨ περιβάλλον στο ψυγείο μας. Ωστόσο, αυτή η ¨ακίνδυνη ¨ μυρωδιά μπορεί μελλοντικά να μας επηρεάσει. Τα συσσωρευμένα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό του φίλτρου νερού, μολύνοντας το και δημιουργώντας μας αρκετά προβλήματα υγείας.
Για ποιο λόγο μυρίζει το ψυγείο μας:
Η θεωρία ότι τα βακτήρια δε μεγαλώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι μύθος! Απλά μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό.
Τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι ο κύριος λόγος για την άσχημη μυρωδιά του ψυγείου. Το εσωτερικό του διαθέτει πολλά ¨τυφλά ¨σε εμάς σημεία. Γωνίες στο πίσω μέρος ή κάτω από ράφια και κάδους, όπου εμείς δεν μπορούμε να δούμε και στα οποία, συνήθως, αναπτύσσονται τέτοιοι ρύποι. Τα μικρόβια αυτά ζουν σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας. Σε συνδυασμό με τρόφιμα που πιθανόν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά ( σε αεροστεγή δοχεία) ή τα έχουμε κρατήσει παραπάνω από όσα θα έπρεπε ( ληγμένα, σάπια), καθιστούν το ψυγείο μας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων μικροοργανισμών.
Όταν αποφασίζουμε να καθαρίσουμε το ψυγείο μας, υπάρχει ένα κομμάτι που οι περισσότεροι παραλείπουμε. Αυτό είναι ο δίσκος εξάχνωσης. Τι είναι ο δίσκος εξάχνωσης, όμως; Πρόκειται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, για ένα δίσκο στον οποίο καταλήγει λιωμένος πάγος και άλλα υπολείμματα από διάφορα τμήματα του ψυγείου. Αυτό το αποτρέπει από το να στάζει στο πάτωμα της κουζίνας. Στο νερό που συγκεντρώνεται συχνά αναπτύσσονται μικρόβια ή ακόμα και μούχλα. Αν και μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον τύπο του ψυγείου, συνήθως ο δίσκος εξάχνωσης βρίσκεται στο κάτω μέρος του.
Πολλά ψυγεία διαθέτουν φίλτρο αέρα, το οποίο καθαρίζει τον αέρα στο εσωτερικό του, καθώς και φίλτρο νερού, σε περίπτωση που έχει στην πόρτα του ψύκτη νερού ή/και παγομηχανή. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή τους λειτουργία θα πρέπει να προσέξουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να επιλέγουμε τα σωστά φίλτρα για το ψυγείο μας. Το δεύτερο είναι τα αλλάζουμε τακτικά. Τα φίλτρα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ο κανόνας στα περισσότερα είναι 6 μήνες. Ωστόσο αν η χρήση που κάνουμε είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το μέσο όρο, το χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση πιθανόν να μεταβάλλεται.
Πολλές φορές η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο το πάτημα ενός κουμπιού! Εάν δεν έχουμε ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου μας, τότε είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί λάθος. Τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλες θερμοκρασίες ώστε να μένουν φρέσκα και ασφαλή. Συνεπώς, οι ειδικοί συνιστούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμότητας. Στο χώρο της συντήρησης η σωστή θερμοκρασία ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2°C και 4°C. Φυσικά, αυτή μετατρέπεται ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να είναι και ελάχιστα πιο πάνω. Ενώ το καλοκαίρι, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, καλό θα είναι να βρίσκεται γύρω στους 2°C. Εάν η θερμοκρασία του ψυγείου βρίσκεται πάνω από 4°C, τότε υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα περισσότερο ευπαθή τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Από την άλλη, εάν πλησιάζει το μηδέν, τότε ενδέχεται να πιάσει πάγο η πλάτη του ψυγείου. Όσον αφορά, όμως, τη σωστή θερμοκρασία ψυγείου, ο χώρος της κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά στους
-18°C όλες τις εποχές.
Πώς εξασφαλίζουμε την αποτελεσματική λειτουργία του ψυγείου μας:
Για να εξασφαλίσουμε την ορθή του λειτουργία θα πρέπει να:
Καθαρισμός ψυγείου:
Για να καθαρίσουμε το ψυγείο μας, αρχικά απενεργοποιούμε τη συσκευή. Ιδανικά την αποσυνδέουμε ή απενεργοποιούμε την ασφάλεια. Αφαιρούμε τα παγωμένα τρόφιμα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Για τον καθαρισμό του ψυγείο, χρησιμοποιούμε ένα μαλακό πανί, χλιαρό νερό και ένα καθαριστικό ουδέτερο σε pH. Καθαρίζουμε το λάστιχο της πόρτας μόνο με καθαρό νερό και βεβαιωνόμαστε ότι έχει στεγνώσει καλά. Καθαρίζουμε ένα – ένα τα ράφια. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε και τις δύο πλευρές, καθώς και τις γωνίες. Τα στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί και ελέγχουμε ότι το σημείο που ακουμπάνε είναι και αυτό καθαρό. Πλένουμε προσεκτικά τα ράφια και τις μπουκαλοθήκες της πόρτα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, επανασυνδέουμε και ενεργοποιούμε ξανά το ψυγείο μας. Έπειτα, μπορούμε να αρχίσουμε να το γεμίζουμε πάλι. Φροντίζουμε ώστε τα σκεύη που θα μπουν στο ψυγείο να είναι και αυτά καθαρά. Ποιο το νόημα να καθαρίσουμε σε βάθος το ψυγείο αν είναι να τοποθετήσουμε ξανά βρώμικα βάζα και τάπερ; Αν κάτι έχει λήξει, εννοείται πώς τώρα είναι η ευκαιρία να το ξεφορτωθούμε.
Tip! Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα αποσμητικό ψυγείου.
Ένα ψυγείο χρειάζεται μια γενική καθαριότητα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Καλό θα είναι να μην το αμελούμε. Ο τακτικός καθαρισμός μας εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία της συσκευή μας, καθώς και τη διατήρηση των προϊόντων μας.