Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Επηρεάζονται οι οικιακές μας συσκευές από τις υψηλές θερμοκρασίες;

05.07.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Επηρεάζονται οι οικιακές μας συσκευές από τις υψηλές θερμοκρασίες;

Το καλοκαίρι, αν και αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους, μας αναγκάζει να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες. Μια από αυτές είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις οικιακές μας συσκευές.

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν τα μηχανήματα, ακριβώς όπως επηρεάζουν και εμάς.

Το ψυγείο, ο καταψύκτης και τα κλιματιστικό είναι οι συσκευές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια βλάβη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα προβλήματα που πιθανόν εμφανίσουν, είναι ένας συνδυασμός ζέστης και κακού χειρισμού.

Τι πρέπει να προσέξουμε ;  


Ψυγεία και καταψύκτες:

Το πρώτο που οφείλουμε να προσέξουμε είναι η θέση που τοποθετούμε ένα ψυγείο ή καταψύκτη. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σοβαρό, ωστόσο αν στη θέση που βρίσκεται το ψυγείο ή ο καταψύκτης μας,  ¨χάνεται ¨ η ψύξη, αυτομάτως το επιβαρύνουμε και το αναγκάζουμε να δουλεύει περισσότερο. Για το λόγο αυτό, οι συγκεκριμένες συσκευές πρέπει πάντα να τοποθετούνται σε σκιερό σημείο. Διαφορετικά, όσο αυξάνεται η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο αυξάνονται και οι ώρες λειτουργίας του μοτέρ μέσα στην ημέρα και φυσικά και ο λογαριασμός του ρεύματος, αλλά και η πιθανότητα βλάβης. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε αναφορικά με τη θέση ενός ψυγείου ή καταψύκτη, είναι να έχει μια απόσταση από τον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το συμπιεστή από υπερθέρμανση. Καίριας σημασίας  και για τις δύο συσκευές, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η απόψυξη, καθώς ο σχηματισμός πάγου επιβραδύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Επιπλέον, μας επιβαρύνει και οικονομικά, με ένα στρώμα πάγου περίπου 5 χιλιοστών, αυξάνεται αμέσως η κατανάλωση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η συσκευή είναι τεχνολογίας NoFrost, η απόψυξη δεν είναι απαραίτητη. Κάτι ακόμα που απαιτεί την προσοχή μας, είναι η επιλογή θερμοκρασίας. Επιλέγουμε θερμοκρασία ψύξης τους 4 βαθμούς Κελσίου και κατάψυξης του -19. Με αυτόν τον τρόπο το ψυγείο ή/και ο καταψύκτης μας λειτουργεί στο βέλτιστο δυνατό βαθμό. Φυσικά δεν ξεχνάμε το πιο βασικό: αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή τον καταψύκτη μας.


Κλιματιστικά:

Αν και είναι το μηχάνημα – σύμμαχος για τους καύσωνες, απαιτεί και αυτό προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρώτη μας δουλειά κάθε χρόνο είναι η συντήρηση. Εξασφαλίζουμε, έτσι την ορθή λειτουργία του κλιματιστικού μας και αποφεύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν ¨παγιδεύουμε ¨την εξωτερική μονάδα πίσω από φυτά ή άλλου είδους αντικείμενα. Αφήνουμε ανεμπόδιστη τη ροή του αέρα. Πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε την μακροζωία του μηχανήματός μας, είναι να μην το λειτουργούμε στα όρια του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς Κελσίου και το κρατάμε σε λειτουργία για εφτά ώρες συνεχόμενες! Κάτι τέτοιο είναι βλαβερό τόσο για το μηχάνημα, όσο και για εμάς τους ίδιους, καθώς η μετάβαση από το κρύο εσωτερικό περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει, στο πολύ θερμό εξωτερικό περιβάλλον θα είναι αρκετά απότομη.  Η ιδανική θερμοκρασία είναι 12-14 βαθμούς κάτω από τη εξωτερική θερμοκρασία. Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι με ένα μηχάνημα δεν μπορούμε να δροσίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι. Υπερλειτουργόντας τη συσκευή μας, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να μειώνουμε το προσδόκιμο ζωής της. Κάθε κλιματιστικό είναι σχεδιασμένο για ψύχει συγκεκριμένα τετραγωνικά χώρο και αυτά δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται. Τέλος, αν και αυτονόητο για κάποιους αλλά όχι για όλους, όταν σε ένα δωμάτιο έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό δεν έχουμε ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. ¨ Προστατεύουμε ¨  τη δροσιά και μαζί με αυτήν και την τσέπη μας.


Πλυντήρια ρούχων:

 
Τα πλυντήρια ρούχων είναι ίσως η τελευταία συσκευή που θα περίμενε κανείς ότι επηρεάζεται από τη ζέστη, καθώς δεν ψύχει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Μπορεί να εμφανιστούν βλάβες σε διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα ή καταστραφούν πλαστικά μέρη.

Γενικά, όταν το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνας), προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. πλυντήρια, σίδερα, φούρνοι κλπ.) τις μεταμεσημβρινές ώρες, δηλαδή μεταξύ 14:00 με 18:00, καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά .

Ακολουθώντας τα παραπάνω προστατεύουμε τις συσκευές μας και κατ΄ επέκταση εμάς του ίδιους, γιατί γλιτώνουμε από πιθανές βλάβες οι οποίες θα μας αναγκάσουν να πληρώσουμε κάποιον τεχνικό ή ακόμα χειρότερα θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε μια συσκευή. Παράλληλα κάνοντας σωστή χρήση των συσκευών αποφεύγουμε και τους ¨παραφουσκωμένους¨ λογαριασμούς ρεύματος.



Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα