Ο φούρνος είναι βασική συσκευή σε κάθε σπίτι. Γι’ αυτό το λόγο απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή από εμάς. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, κάνουμε λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν σταδιακά προβλήματα στον φούρνο.
Πρόκειται για μικρές, καθημερινές κινήσεις που όλοι κάνουμε ανά διαστήματα, αλλά που μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές βλάβες στη συσκευή μας:
Συνήθως, μετά το μαγείρεμα κρατάμε την πόρτα του φούρνου κλειστή, προκειμένου να διατηρήσουμε ζεστό το φαγητό. Αυτή, όμως, η τακτική δεν είναι και η καλύτερη, καθώς η υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικού του θαλάμου θα διαβρώσει με τον καιρό τα τοιχώματά του, και ειδικά την πλάτη του. Μετά το μαγείρεμα αφαιρούμε το φαγητό από το φούρνο και αφήνουμε για λίγη ώρα ανοιχτή την πόρτα.
Σίγουρα το καθάρισμα του θαλάμου του φούρνου δεν είναι και η πιο ευχάριστη δουλειά, είναι, όμως, αναγκαίο κακό. Όταν υπάρχει συσσωρευμένη βρωμιά, όπως λίπη και υπολείμματα φαγητών, ο φούρνος δεν μπορεί να θερμάνει το θάλαμο σωστά. Αυτό αναγκάζει τη συσκευή μας να ¨δουλέψει ¨πιο σκληρά προκειμένου να φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία. Έχοντας ένα πρόγραμμα τακτικού καθαρισμού, το να αφαιρέσουμε λεκέδες καθίσταται πιο εύκολο από το να καθαρίζουμε το φούρνο μια φορά το εξάμηνο. Επιπλέον, ιδανικό θα ήταν μετά από κάθε μαγείρεμα να σκουπίζουμε τα τοιχώματα. Ενώ, κατά το μαγείρεμα φαγητών που περιέχουν χυμό τυχόν όξινων φρούτων, ελέγχουμε αν έχουν πέσει σταγόνες στο θάλαμο και φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε αμέσως. Σε διαφορετική περίπτωση οι λεκέδες θα ¨κολλήσουν ¨στο εμαγιέ και δε θα μπορούμε να τους απομακρύνουμε.
Οι βραχίονες ή τηλεσκοπικοί μηχανισμοί διαθέτουν στο εσωτερικό τους γράσο ή η κάποιο άλλο λιπαντικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο γλιστρούν πάνω στις ράγες στήριξης. Τοποθετώντας τους κάτω από τη βρύση το λιπαντικό ξεπλένεται και συνεπώς είναι άχρηστοι.
Κατά το μαγείρεμα το ταψί τοποθετείται πάντα σε σχάρα όχι απευθείας στη βάση του θαλάμου. Σε αντίθετη περίπτωση το σημείο επαφής θερμαίνεται. Το αποτέλεσμα να ξεφλουδίσει το υλικό επικάλυψης της βάσης.
Για τον ίδιο λόγο δεν τοποθετούμε στη βάση του φούρνου αλουμινόχαρτο.
Τόσο οι εσωτερικές, όσο και οι εξωτερικές επιφάνειες ενός φούρνου απαιτούν προσοχή κατά τον καθαρισμό. Δεν επιλέγουμε ¨σκληρά ¨, χημικά καθαριστικά. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά εξειδικευμένα για τον θάλαμο και τις εξωτερικές επιφάνειες του φούρνου αντίστοιχα. Επιπλέον, δεν καθαρίζουμε τις επιφάνειες με σύρμα ή κάποιο άλλο υλικό που μπορεί να τις τραυματίσει. Επιλέγουμε ένα μαλακό πανί και προστατεύουμε το εμαγιέ.
Παρόμοιας λογικής είναι και ο καθαρισμός του κρυστάλλου της πόρτας. Καθαρίζοντάς το με τραχιά υλικά ή ξύστρες, αυξάνουμε τον κίνδυνο της δημιουργίας ρωγμών. Ακόμη και αν δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά, είναι πιθανό να γίνουν αιτία να ραγίσει το κρύσταλλο την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε το φούρνο, δηλαδή που θα αυξηθεί η θερμοκρασία του θαλάμου.
Οι τρόποι για να διατηρήσουμε το φούρνος μας σαν καινούργιο είναι απλοί. Δεν απαιτούν από εμάς ούτε κόπο, αλλά ούτε και κάποια εξειδίκευση. Τηρώντας ένα πρόγραμμα και πάντα με προσοχή, η συσκευή μας θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως την πρώτη ημέρα που την πήραμε!
Προσοχή! Είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν καθαρίζουμε ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ρεύμα.
Επικοινωνήστε σήμερα με το Εasy Service Maragopoulos και το έμπειρο προσωπικό μας θα λύσει οποιαδήποτε απορία σας!