Όταν αποφασίζουμε να ανανεώσουμε ή να αντικαταστήσουμε την κουζίνα μας, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να επιλέξουμε είναι η εστία.
Οι πιο δημοφιλείς τύποι εστιών είναι η κεραμική και η επαγωγική. Ποιά είναι η πιο εύχρηστη; Ποια απαιτεί λιγότερη συντήρηση και ποια προσφέρει την καλύτερη απόδοση;
Η κεραμική εστία αποτελεί έναν από τους πιο κλασικούς τύπους εστιών. Λειτουργεί μέσω ηλεκτρικών αντιστάσεων που θερμαίνουν την επιφάνεια της, η οποία είναι συνήθως κατασκευασμένη από ειδικό γυαλί ή κεραμικό υλικό και έχει την ικανότητα να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι εστίες είναι δημοφιλείς λόγω της σταθερότητας της θερμότητας και της διαθεσιμότητας σε διάφορους τύπους και μεγέθη. Ωστόσο, η απόδοσή τους μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη ή ακριβής όσο αυτή των επαγωγικών εστιών.
Η επαγωγική εστία είναι μια πιο σύγχρονη τεχνολογία που λειτουργεί μέσω μαγνητικών πεδίων. Αντί να θερμαίνει την επιφάνεια της εστίας, η επαγωγική τεχνολογία δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που ενεργοποιεί το σκεύος (π.χ., κατσαρόλα ή τηγάνι), το οποίο θερμαίνεται άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα. Προσφέρει, έτσι, ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας και εξοικονομεί χρόνο καθώς ζεσταίνει τα σκεύη πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές κεραμικές εστίες.Για το λόγο αυτό οι επαγωγικές εστίες είναι συνήθως πολύ πιο αποδοτικές ενεργειακά. Ωστόσο, απαιτούν ειδικά σκεύη που είναι συμβατά με την επαγωγική τεχνολογία, δηλαδή σκεύη που είναι κατασκευασμένα από σίδηρο ή άλλα υλικά που μπορούν να επηρεαστούν από το μαγνητικό πεδίο.
Η επαγωγική εστία είναι πιο γρήγορη στην παραγωγή θερμότητας. Επειδή το σκεύος θερμαίνεται άμεσα, η διαδικασία μαγειρέματος είναι πιο ταχεία. Αντίθετα, η κεραμική εστία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί, επειδή η θερμότητα πρέπει να μεταφερθεί από την αντίσταση στην επιφάνεια και στη συνέχεια στο σκεύος. Αν, λοιπόν, το ζητούμενο είναι η ταχύτητα και η ακριβής ρύθμιση της θερμοκρασίας, η επαγωγική εστία κερδίζει κατά κράτος!
Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, η επαγωγική εστία είναι πιο αποδοτική. Αυτό συμβαίνει γιατί θερμότητα μεταφέρεται απευθείας στο σκεύος και δεν χάνεται στην επιφάνεια της εστίας, η ενέργεια καταναλώνεται πιο αποδοτικά. Αντίθετα, η κεραμική εστία έχει απώλειες θερμότητας, καθώς η επιφάνεια πρέπει να θερμανθεί πλήρως πριν αρχίσει να μεταφέρει θερμότητα στο σκεύος.
Η επαγωγική εστία θεωρείται πιο ασφαλής σε σχέση με την κεραμική εστία, καθώς δε θερμαίνει την επιφάνειά της, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα ατυχημάτων. Αντίθετα, η κεραμική εστία μπορεί να παραμείνει ζεστή για αρκετή ώρα ακόμη και μετά το σβήσιμο της, κάτι που ενέχει κινδύνους καψιμάτων.
Οι επαγωγικές εστίες προσφέρουν πολύ ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας. Μας επιτρέπουν μα αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού, κάτι που τις καθιστά πιο εύχρηστες για διάφορες συνταγές που απαιτούν ακριβή θερμοκρασία. Η κεραμική εστία, από την άλλη, χρειάζεται λίγο χρόνο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να περιορίσει την ευχρηστία της.
Το καθάρισμα των εστιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας όταν επιλέγουμε μεταξύ κεραμικής και επαγωγικής εστίας. Και οι δύο τύποι απαιτούν καθαρισμό για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές στη συντήρησή τους:
-Κεραμική εστία: Η επιφάνεια της κεραμικής εστίας, αν και ανθεκτική, μπορεί να είναι ευαίσθητη σε γρατζουνιές. Επίσης, σε περίπτωση που χυθούν φαγητά ή υγρά πάνω στην επιφάνεια της κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μπορεί να καούν και να αφήσουν μόνιμους λεκέδες. Για αυτό, είναι σημαντικό να την καθαρίζουμε με ειδικά καθαριστικά. Η καυτή επιφάνεια της εστίας μπορεί επίσης να είναι δύσκολη στον καθαρισμό όταν αυτή είναι ζεστή, οπότε πρέπει να περιμένουμε πρώτα να κρυώσει.
- Επαγωγική έστια: Ο καθαρισμός της επαγωγικής εστίας είναι πιο εύκολος, καθώς η επιφάνεια δεν θερμαίνεται τόσο πολύ όσο της κεραμικής. Έτσι, οι λεκέδες από φαγητά ή υγρά δεν καίγονται πάνω στην επιφάνεια και συνήθως καθαρίζονται πιο εύκολα. Η συντήρηση είναι λιγότερο χρονοβόρα και οι πιθανότητες να προκληθούν γρατζουνιές ελάχιστες.
Η τιμή είναι επίσης ένα σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή εστίας. Γενικά, οι επαγωγικές εστίες είναι πιο ακριβές από τις κεραμικές, κυρίως λόγω της πιο προηγμένης τεχνολογίας και της καλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας. Αν, λοιπόν, ψάχνουμε για μια πιο οικονομική λυση, η κεραμική εστία είναι η κατάλληλη επιλογή.
Η κεραμική εστία, αν και πιο οικονομική, μπορεί να παρουσιάσει φθορές στην επιφάνειά της λόγω της υπερβολικής χρήσης ή των σκευών. Επίσης, τα υλικά κατασκευής της δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο εκείνα της επαγωγικής εστίας. Αν, λοιπόν, ο στόχος μας είναι μια εστία πιο ανθεκτική στο χρόνο, η επαγωγική εστία είναι σίγουρα πιο καλή επιλογή.
Η επιλογή ανάμεσα σε κεραμική και επαγωγική εστία εξαρτάται από τις ανάγκες, αλλά και το budget του κάθε σπιτιού. Εάν θέλουμε μια πιο γρήγορη, ενεργειακά αποδοτική και ασφαλή εστία, τότε επιλέγουμε την επαγωγική εστία. Ωστόσο, αν σκεφτόμαστε το κόστος και την ευκολία καθαρισμού, η κεραμική εστία είναι η σίγουρη επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αγορά.