30.07.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κύρια έγνοια όλων τα τελευταία χρόνια είναι μια: από θα ¨κόψουν¨ , προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Βασικό πηγή εξόδων σε όλα τα σπίτια είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Δεν είναι λίγες οι φορές που το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες από τις οικιακές συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από άλλες.
- Ποιες είναι οι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια;
- Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ;
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πλάνου με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι συσκευές που ¨φουσκώνουν ¨ το λογαριασμό μας:
- Θερμαντικά σώματα
Από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές είναι εκείνες που παράγουν θέρμανση. Μια θερμάστρα χώρου καταναλώνει κατά μέσο όρο 1.500 Watt ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση ενός θερμαντικού σώματος για οκτώ ώρες την ημέρα θα καταναλώσει περίπου 84 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την εβδομάδα.
- Πιστολάκι μαλλιών
Ναι, δεν είναι κάποιο λάθος! Αυτή η μικρή συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση θα περίμενε κανείς. Ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι περίπου 1.500 έως 2.000 Watt ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση για 10 λεπτά την ημέρα ισοδυναμεί με περίπου 9,13 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα και 109,5 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος.
- Σίδερο
Το σίδερο είναι μια ακόμα συσκευή που επηρεάζει αρκετά το προς πληρωμή πόσο για τη ΔΕΗ. Σημαντικό ρόλο παίζει το μοντέλο της συσκευή.
- Τηλεόραση
Οι περισσότεροι μετά από κουραστική ημέρα καθόμαστε να δούμε κάτι στην τηλεόραση και να χαλαρώσουμε. Ίσως αν γνωρίζαμε την κατανάλωση μιας τηλεόρασης να το ξανασκεφτόμασταν.
- Τοστιέρα – Ψηστιέρα
Η εύκολη λύση όταν πεινάς, αλλά βαριέσαι το μαγείρεμα είναι σχεδόν για όλους ίδια: τοστ. Αγνοούμε, όμως, ότι η κατανάλωση της τοστιέρας και της ψηστιέρας είναι υψηλή. Φυσικά, δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση αυτή του φούρνου, αλλά μια τοστιέρα-ψηστιέρα, ανάλογα πάντα και με το μοντέλο, καεί από 800Watt (τα πιο οικονομικά μοντέλα) έως 1800Watt ( τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα).
- Φούρνος μικροκυμάτων
Τα σπίτια χωρίς φούρνο μικροκυμάτων είναι πλέον ελάχιστα. Όσο χρηστική είναι, άλλο τόσο είναι και ενεργοβόρα.
- Θερμοσίφωνας
Το ζεστό νερό είναι αναγκαίο, όχι μόνο για να κάνουμε μπάνιο, αλλά και στο πλύσιμο των πιάτων, ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολους λεκέδες ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έχει κρύο. Αυτές, λοιπόν, οι ανάγκες αυξάνουν τη διάρκεια που πρέπει να μείνει ανοιχτός ο θερμοσίφωνας. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τον τύπο του μηχανήματος που έχουμε, ωστόσο ο θερμοσίφωνας είναι μια ακόμη συσκευή που καεί αρκετά!
- Συσκευές σε αναμονή
Είναι και εκείνες οι περιπτώσεις που ξοδεύουμε ενέργεια χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Πιο συγκεκριμένα σπαταλάμε ενέργεια και κατ΄ επέκταση χρήματα, όταν αφήνουμε συσκευές σε αναμονή, δηλαδή κινητά, tablet και laptop που ξεχνιούνται στη φόρτιση για ώρες.
- Ψυγείο
Δυστυχώς, όταν μια συσκευή είναι παλιά, καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι θα χρειαζόταν μια πιο σύγχρονη, ειδικά όταν λειτουργεί όλο το 24ωρο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το ψυγείο. Κατά μέσο όρο, ένα ψυγείο καταναλώνει 300 έως 800 watt ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια κατανάλωση του υπερβαίνει τα 1.400 kWh μέσο όρο. Για αυτό το λόγο, ίσως, αξίζει να επενδύσουμε σε ένα πιο σύγχρονο μοντέλο, το οποίο θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια ετησίως.
- Μίξερ – Μπλέντερ
Δύο ακόμη μικροσυσκευές με υψηλή κατανάλωση ενέργειας είναι τα μίξερ και τα μπλέντερ. Παρά το γεγονός ότι η χρήση τους δεν είναι τόσο συχνή, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο λογαριασμό του ρεύματος. Η κατανάλωσή τους κυμαίνεται από τα 300 μέχρι τα 400 Watt.
- Πλυντήρια ρούχων
Αν και το πλυντήριο ρούχων χρησιμοποιείται μια φορά την ημέρα από τα περισσότερα νοικοκυριά, εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά μέσο όρο ένα πλυντήριο ρούχων καταναλώνει από 400 έως 1.400 Watt ( ανάλογα πάντα και με το μοντέλο).
Οι τρόποι για να μειώσουμε τις κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια και το λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι απλοί και εύκολοι:
- Συχνή απόψυξη στο ψυγείο, με αυτόν τον τρόπο δουλεύει καλύτερα και δεν χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.(Δεν ισχύει για συσκευές no frost).
- Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα πλύσης eco ( αν το διαθέτει το πλυντήριο μας και αν το επιτρέπουν τα υλικά των ρούχων που πλένουμε) . Έτσι τα ρούχα πλένονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία και καταναλώνουν λιγότερο νερό. Ενώ, δεν βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο όταν ο κάδος δεν είναι γεμάτος.
- Προσπαθούμε να αγοράζουμε μικροσυσκευές υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, οι οποίες καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα. Φυσικά, θα μας κοστίσουν λίγο παραπάνω, αλλά θα διαπιστώσουμε ότι μακροπρόθεσμα, εξοικονομούμε.
- Χρησιμοποιούμε έξυπνα το κλιματιστικό. Είτε πρόκειται για καλοκαίρι, είτε για χειμώνα από τη στιγμή που βάζουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό δεν ανοίγουμε παράθυρα και δεν θερμαίνουμε ή ψύχουμε με μια μονάδα όλο το σπίτι.
- Εξίσου σημαντικό είναι όταν μια συσκευή δε χρησιμοποιείται να μην παραμένει στη πρίζα. Δεν εννοούμε βέβαια το ψυγείο και το πλυντήριο ρούχων. Ο φορτιστής, ωστόσο του κινητού μας, η καφετιέρα ή ο φούρνος μικροκυμάτων, όταν δεν είναι σε λειτουργία δεν υπάρχει λόγος να είναι στην πρίζα.
Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τις πηγές σπατάλης που υπάρχουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και για τους τρόπους με τους οποίους θα μας βοηθήσουν να τις περιορίσουμε.
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις
Γράψτε μια κριτική