11.06.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Οι περισσότεροι από εμάς δε συνειδητοποιούμε τη σημασία του πλυντηρίου ρούχων, μέχρι εκείνη τη στιγμή που σταματάει να δουλεύει. Αλλά τότε είναι πλέον αργά!
Πώς μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις; Εύκολα: αναγνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια που μας δίνει το πλυντήριο μας ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Το πλυντήριο δε βγάζει νερά:
Μια από τις πιο συνηθισμένες βλάβες που μπορεί να παρουσιάσει ένα πλυντήριο ρούχων είναι η αδυναμία αποστράγγισης υδάτων.
Πρόκειται για μια βλάβη η οποία συχνά δεν απαιτεί επισκευή.
Αν το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει, αλλά τα νερά δεν βγαίνουν από το πλυντήριο κατά το στύψιμο, τότε ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο φίλτρο.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιο μικρό αντικείμενο να έχει μπλοκάρει την αντλία εξαγωγής νερού. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να ανοίξουμε το φίλτρο για να βρούμε αυτό που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της αντλίας και να το αφαιρέσουμε. Καλό θα ήταν να υπάρχει ακριβώς από κάτω μια λεκάνη, ώστε να μη γεμίσει το πάτωμα με νερά.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάτι να έχει σφηνωθεί σε ένα λάστιχο του πλυντηρίου, ή κάποιο λάστιχο να έχει τσακίσει σε ένα σημείο.
Εφόσον έχουμε ανοίξει και αφαιρέσει το φίλτρο, μπορούμε να ελέγξουμε και το λάστιχο εξαγωγής νερού. Αν δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο μικρό αντικείμενο αφαιρώντας το φίλτρο, μπορεί να το βρούμε στο λάστιχο. Αν ούτε στο λάστιχο φαίνεται να υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, τότε καλό θα ήταν να σταματήσουμε τους πειραματισμούς και να ζητήσουμε άμεσα την βοήθεια ενός τεχνικού.
- Δεν ξεκινάει το πρόγραμμα πλυσίματος:
Οι περισσότεροι από εμάς αν πάμε να βάλουμε πλυντήριο και η πλύση δεν ξεκινάει, το πρώτο που θα σκεφτούμε είναι να πάρουμε αμέσως ηλεκτρολόγο. Ωστόσο, συχνά τυχαίνει να ξεχάσουμε θεμελιώδη πράγματα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων.
Για παράδειγμα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην πρίζα που συνδέει το πλυντήριο με το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε να ανοίξουμε την πόρτα του πλυντηρίου και να την ξανακλείσουμε, για να βεβαιωθούμε ότι δεν ήταν μισάνοιχτη.
- Το πλυντήριο δεν παίρνει νερά:
Άλλο ένα σημάδι, το οποίο δεν υποδηλώνει απαραίτητα πιθανές βλάβες πλυντηρίου, είναι η όταν το πλυντήριο δεν παίρνει νερά. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγξουμε 2 πιθανά σενάρια.
Το πρώτο είναι, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, να μην έχει κλείσει καλά η πόρτα του πλυντηρίου. Την ανοίγουμε, λοιπόν, ξανά και βεβαιωνόμαστε ότι κατά το κλείσιμο ακούμε το χαρακτηριστικό ¨κλικ¨, το οποίο υποδηλώνει ότι η πόρτα μας είναι σφραγισμένη.
Το δεύτερο είναι να ελέγξουμε για τυχών φθορές η κάποιο τσάκισμα στην σωλήνα παροχής νερού
- Το πλυντήριο κάνει περίεργο - έντονο θόρυβο:
Είναι λογικό όταν κατά την πλύση ακούμε κάποιο θόρυβο από το πλυντήριο μας, αυτό να μας ανησυχεί.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε το φίλτρο.
Πρόκειται για μια απλή διαδικασία η οποία δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Αν εντοπίσουμε κάποιο αντικείμενο σφηνωμένο εκεί, τότε απλά το αφαιρούμε και ξεκινάμε ξανά την πλύση.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται το ρουλεμάν.
Αυτή, ωστόσο, είναι μια βλάβη που δεν είναι πάντα επισκευάσιμη. Όταν ο θόρυβος συνεχίζεται και εντείνεται, τότε είναι ώρα να καλέσουμε ειδικό.
- Τα ρούχα δεν πλένονται καλά:
Απλά επειδή ένα πλυντήριο δεν κάνει καλή πλύση των ρούχων, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει βλάβη.
Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ελέγξουμε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στις ετικέτες των ρούχων. Μήπως κάποια ρούχα απαιτούν πλύσιμο σε εντατικό πρόγραμμα και υψηλή θερμοκρασία, αλλά τα βάζεις σε πλύση για ευαίσθητα ρούχα; Αν ναι, τότε είναι πιθανό να μην καθαρίσουν.
Επίσης, αν βάλουμε στην πλύση περισσότερα ρούχα, από όσα συνιστούν οι προδιαγραφές του πλυντηρίου, ή αν δε βάλουμε αρκετό απορρυπαντικό, τα αποτελέσματα δε θα είναι το σωστό. Σιγουρευόμαστε, λοιπόν, ότι ακολουθούμε τις οδηγίες πλύσης πιστά, τόσο από την πλευρά του πλυντηρίου, όσο και από των ρούχων, Αν η πλύση των ρούχων συνεχίζει να μην γίνεται σωστά, τότε, είναι ώρα να σταματήσουμε τις εικασίες και να καλέσουμε τεχνικό.
- Ο κάδος μυρίζει άσχημα:
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συναντάται, όταν δε φροντίζουμε για τον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων. Μετά από συνεχόμενες πλύσεις ρούχων για πολύ καιρό, είναι λογικό το πλυντήριο να συγκεντρώσει βακτήρια και μικρόβια. Αυτά, φυσικά, προκαλούν κακοσμία. Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, το πλυντήριο έχει ανάγκη από καθαρισμό, τουλάχιστον 1- 2 φορές το μήνα.
Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία μας γλιτώνει από τις δυσάρεστες οσμές. Αρχικά, αφαιρούμε τη θήκη του απορρυπαντικού και την καθαρίζουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, βάζουμε μια πλύση χωρίς καθόλου ρούχα, ή απορρυπαντικό και μαλακτικό, αλλά μόνο με ειδικό καθαριστικό για πλυντήρια ρούχων. Μόλις η πλύση τελειώσει, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου για λίγη ώρα, ώστε να “αναπνέει”. Η άσχημη μυρωδιά θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί.
- Το πλυντήριο δε ξεπλένει:
Αν τα ρούχα μας βγαίνουν μετά την πλύση με υπολείμματα απορρυπαντικού θα πρέπει να ελέγξουμε κάποια βασικά, προτού βγάλουμε συμπεράσματα. Πρώτα σιγουρευόμαστε ότι η πρίζα, στην οποία είναι συνδεδεμένο το πλυντήριο ρούχων, λειτουργεί. Βγάζουμε το πλυντήριο από την πρίζα και συνδέουμε μία άλλη ηλεκτρική συσκευή, για παράδειγμα ένα πιστολάκι μαλλιών.
Αν αποκλείσουμε τις παραπάνω πιθανότητες, θα πρέπει να ελέγξουμε αν έχουμε φορτώσει το πλυντήριο με περισσότερα ρούχα απ’ όσα θα έπρεπε. Κάθε πλυντήριο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με το βάρος ρούχων που μπορεί να δεχτεί ανά πλύση. Οι προδιαγραφές αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ίσως το πλυντήριο να μη μπορεί να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει το πρόγραμμα πλυσίματος. Αφαιρούμε, λοιπόν, μερικά ρούχα από την πλύση και δοκιμάζουμε ξανά να ξεκινήσουμε την πλύση. Έτσι, θα διαπιστώσουμε αν το πλυντήριο έχει όντως βλάβη.
Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι να είναι κλειστή η παροχή νερού προς το πλυντήριο ρούχων. Ελέγχουμε ότι η παροχή νερού είναι ανοιχτή και κάνουμε επανεκκίνηση του προγράμματος. Αν το πλυντήριο ξεκινήσει κανονικά, δε θα πρέπει να υπάρχει βλάβη. Ωστόσο, αν επιμένει να μην παίρνει νερό για να ξεκινήσει το πρόγραμμα, τότε είναι πιθανό να έχουν φράξει οι αντλίες νερού, ή να υπάρχει κάποια άλλη βλάβη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία.
Αν η συσκευή λειτουργήσει, μάλλον υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτρολογική σύνδεση του πλυντηρίου. Μπορεί να έχει καεί μία ηλεκτρολογική ασφάλεια ή να μη γίνεται καλή επαφή, στην πόρτα του πλυντηρίου. Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση από ένα επαγγελματία είναι απαραίτητη.
Το πλυντήριο ρούχων είναι καίριας σημασίας σε ένα σπίτι. Καλό είναι να προσέχουμε και να παρακολουθούμε τα πρώτα σημάδια που μας δείχνουν ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουμε στο μέλλον και κόπο και χρήμα.
Προσοχή! Δεν παρεμβαίνουμε ΠΟΤΕ στη λειτουργία του πλυντηρίου, γιατί μπορεί με ένα λάθος να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη ή να κινδυνεύσουμε κι εμείς οι ίδιοι. Απευθυνόμαστε σε ένα έμπειρο τεχνικό για να επισκευάσει τη βλάβη με ασφάλεια.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.