Αμεση αποστολή για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα μας

Πόσο ¨ζει¨ μια οικιακή συσκευή;

26.09.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο ¨ζει¨ μια οικιακή συσκευή;

 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις οικιακές μας συσκευές.  Μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά παύουν να λειτουργούν. Τότε συνειδητοποιούμε ότι, ίσως είχαμε το πλυντήριο ή την κουζίνα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο άντεχε.  Επιπλέον, αγνοώντας τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους, μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη διάρκεια ζής των συσκευών, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με την αγορά ενός νέου ψυγείου ή στεγνωτηρίου, που πιθανότητα να μην ¨αντέχουμε ¨οικονομικά.

Επιπλέον, η διάρκεια ζωής για τις περισσότερες μεγάλες συσκευές έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, κυρίως λόγω των σημερινών ηλεκτρονικών ελεγχόμενων μοντέλων. Παράλληλα, αυτό μας εμποδίζει και από το να επιδιορθώνουμε οι ίδιοι μικροβλάβες καθώς συνήθως απαιτείται ένα ειδικός.

Ποιός είναι ο χρόνος ζωής μια ηλεκτρικής συσκευής;

Συχνά ξεχνάμε ότι πρόκειται για απλά μηχανήματα και έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο πλυντήριο για πάντα! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ποιά είναι, όμως,  η διάρκεια ζωής μια οικιακής συσκευής;

  • Κουζίνα – Απορροφητήρας: Μία κουζίνα αερίου έχει ελαφρώς μεγαλύτερη ζωή από τις υπόλοιπες, περίπου στα 15 χρόνια. Η ηλεκτρική κουζίνα από την πλευρά της δεν μένει πολύ πίσω, με προσδόκιμο ζωής στα 13 χρόνια. Όσο για τον απορροφητήρα, μελέτες του δίνουν έναν μέσο όρο ζωής 14 χρόνων.

  • Ψυγείο: Η τεχνολογία των ψυγείων αλλάζει διαρκώς καθώς οι κατασκευαστές εφευρίσκουν καλύτερες ενεργειακές μεθόδους ψύξης και αποθήκευσης φρέσκου φαγητού. Ένα τυπικό ψυγείο αναμένεται να αντέξει 13 χρόνια. Ωστόσο, τα μικρότερα σε μέγεθος μοντέλα, ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια.

  • Καταψύκτης: Δεν είναι μια συσκευή που έχουμε όλοι, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να έχουν ξεχωριστό καταψύκτη. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 12 μέχρι 20 χρόνια, ανάλογα την χρήση. Διαλέγουμε έναν καταψύκτη με αυτόματο κύκλο απόψυξης , αποφεύγοντας τη συχνή απόψυξη και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη μακροζωία.

  • Κλιματιστικό:  Η μέση διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης είναι τα 10 με 15 χρόνια. Καίριο ρόλο, φυσικά, παίζει η κατανάλωση που κάνουμε. Ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό το οποίο δεν δουλεύει αδιάκοπα μέρα-νύχτα, μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια παραπάνω από το σύνηθες προσδόκιμο ζωής του.

  • Πλυντήριο ρούχων: Με μέσο όρο ζωής τα 10 χρόνια, ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να καταφέρουμε να το έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπερβαίνουμε το επιτρεπόμενο όριο φορτίου που μπορεί να δεχτεί ο κάδος, μειώνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στροφών που θα κάνει με την πάροδο του χρόνου και φυσικά δεν αμελούμε την συντήρηση.

  • Στεγνωτήρια ρούχων: Τα στεγνωτήρια έχουν προσδόκιμο ζωής τα 13 χρόνια σαν μέσο όρο. Ωστόσο, καθαρίζοντας σωστά το φίλτρο χνουδιών και τους αεραγωγούς του, μπορεί να βοηθήσει σε αποδοτικότητα (και ασφάλεια) και να επιμηκύνει την ζωή του.

  • Πλυντήριο πιάτων: Ένα αποδοτικό πλυντήριο πιάτων μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη. Σίγουρα,  9 χρόνια είναι κάπως  λίγα συγκριτικά με την διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών συσκευών στο σύνολο. Κάνουμε, όμως,  οικονομία στο νερό αλλά και στο ρεύμα με ένα καινούριο μοντέλο, κάνοντας έτσι απόσβεση της συγκεκριμένης απόσβεσης.

  • Φούρνος μικροκυμάτων: Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει λύσει τα χέρια σε πολλά σπίτια, αλλά δεν είναι η συσκευή με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα τυπικό μοντέλο μπορεί να αντέξει κάπου ανάμεσα στα 5 με 10 χρόνια.

  • Θερμοσίφωνας: Στη διάρκεια ζωήςενός θερμοσίφωνα, βασικό στοιχείο αποτελεί ο τύπος που θα επιλέξουμε. Τα μοντέλα χωρίς δεξαμενή διαρκούν το περισσότερο καθώς αντέχουν 20+ χρόνια. Οι θερμοσίφωνες ηλεκτρικού ρεύματος ή αερίου κυμαίνονται αρκετά χαμηλότερα στα 10 με 12 χρόνια.

Το να αλλάξουμε ψυγείο πριν εκείνο χαλάσει όμως δεν είναι μια εντελώς κακή ιδέα. Ίσως σας φανεί περιττό έξοδο. Μπορεί να ακούγεται περιττό έξοδο, χάρη στις νέες τεχνολογίες κερδίζουμε σε κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο μοντέλο ψυγείου μπορεί να έχει μέχρι και 40% λιγότερη κατανάλωση από τα μοντέλα του 2000.

Μια υγιείς και λειτουργική ηλεκτρική συσκευή, μας εξασφαλίζει μια πιο εύκολη καθημερινότητα. Για αυτό το λόγο κάνουμε πάντα έρευνα αγοράς πριν καταλήξουμε στο μοντέλο συσκευής που θα αγοράσουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστική και των ειδικών.

Βρες το ανταλλακτικό που ψάχνεις!

Εκκίνηση Αναζήτησης

Δημοφιλέστερα προϊόντα