06.09.2024
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Το στεγνωτήριο ρούχων θεωρείται από πολλούς η πιο περιττή από τις οικιακές συσκευές. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μας. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πόσες φορές δεν έχουμε βάλει πλυντήριο εξαιτίας μιας απρόσμενης βροχής ή πόσες φορές έχουν περάσει δύο μέρες για να στεγνώσουν τελικά τα απλωμένα ρούχα. Ενώ μας γλιτώνει και από το να απλώνουμε τα ρούχα μας στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παίρνουν όλο το καυσαέριο και τις βρωμιές.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για να εξετάσεις την αγορά ενός στεγνωτηρίου: οι πλέον εξελιγμένες συσκευές έχουν αισθητήρες και μπορούν να αφήνουν τα υφάσματα ελάχιστα υγρά (Iron Dry). Έτσι γλιτώνουμε κόπο και χρόνο, καθώς γίνεται ευκολότερο το σιδέρωμα -εφόσον γίνεται άμεσα.
- Μύθοι και αλήθειες:
Γενικά, τα στεγνωτήρια είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη συσκευή. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι γύρω από τη χρήση τους. Οι πιο συνηθισμένοι είναι:
- Το στεγνωτήριο καταστρέφει τα ρούχα εξαιτίας της τριβής: Λάθος, στην πραγματικότητα το στεγνωτήριο φροντίζει τα ρούχα! Τα νέα μοντέλα, με τεχνολογία αντλίας θερμότητας, στεγνώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι τα συμβατικά συστήματα συμπύκνωσης και εγγυώνται μεγαλύτερη φροντίδα στις ίνες, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των υφασμάτων. Στην αγορά υπάρχουν στεγνωτήρια με προγράμματα σχεδιασμένα για να φροντίζουν ακόμα και τα πιο ευαίσθητα υφάσματα.
- Καταναλώνει πολύ ρεύμα: Ένας κανονικός κύκλος διαρκεί περίπου δύο ώρες και μπορεί να στεγνώσει μέχρι 10 κιλά. Αλλά, υπάρχουν και γρήγορα προγράμματα που, μέσα σε 40 λεπτά, στεγνώνουν τα ρούχα και τα κάνουν έτοιμα για χρήση, ή ειδικά προγράμματα στεγνώματος για ορισμένους τύπους υφασμάτων που απαιτούν μειωμένους χρόνους. Στα νεότερα μοντέλα, που διαθέτουν προγράμματα χρόνου, επιλέγουμε εμείς το χρόνο στεγνώματος.
- Το φίλτρο χνουδιών δεν απαιτεί καθάρισμα μετά από κάθε χρήση: Σίγουρα δε θα καταστραφεί το στεγνωτήριό μας αν δεν αλλάζουμε τα φίλτρα χνουδιών μετα από κάθε χρήση, ωστόσο θα μειωθεί η απόδωση, θα αυξηθεί η κατανάλωση και φυσικά τα χνούδια στα ρούχα μας! Ναι, δεν είναι και η πιο συναρπαστική ενασχόληση ( μάλλον πιο πολύ με αγγαρεία μοιάζει), αυτή, όμως, είναι η οδηγία των κατασκευαστών. Πιο συγκεκριμένα, συνιστούν τον καθαρισμό του φίλτρου χνουδιών μετά από κάθε φορτίο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη ομαλή λειτουργία της συσκευής μας.
- Ο κάδος του στεγνωτηρίου δεν υπερφορτώνει: Φυσικά και δεν ισχύει! Για την ακρίβεια, το κλειδί για τη μέγιστη δυνατή απόδοση ενός στεγνωτηρίου είναι η ορθή τοποθέτηση του φορτίου στον κάδο. Όταν υπερφορτώνουμε τον κάδο, ο αέρας που απαιτείται για να στεγνώσουν τα ρούχα δεν διαχέεται σωστά και συνεπώς πέφτει η απόδοση της συσκευής. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί βλάβη τόσο στο θερμοστάτη, όσο και στον ιμάντα του στεγνωτηρίου. Ένας απλός κανόνας που μπορούμε να ακολουθούμε είναι να γεμίζουμε τον κάδο μέχρι λίγο πάνω από τη μέση.
- Το στεγνωτήριο ¨ εξαφανίζει ¨τις κάλτσες: Πόσες φορές δεν έχουμε ορκιστεί ότι βάλαμε 4 κάλστες μέσα στον κάδο και τελικά βρήκαμε μόνο 3; Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται! Είναι πιο πιθανό να μας έχουμε πέσει κάπου πίσω από το καλάθι με τα άπλυτα. Το σίγουρο είναι ότι το στεγνωτήριο δεν τρώει κάλτσες!
- Ποιά είναι η ιδανική θέση για το στεγνωτήριο;
Τα σύγχρονα μηχανήματα το μόνο που χρειάζονται είναι απλά να τα συνδέσουμε στο ρεύμα. Δεν απαιτείται η παροχή ή αποχέτευση νερού αφού κατά κανόνα το νερό που παράγεται κατά το στέγνωμα το αποθηκεύουν σε δοχείο που το αδειάζετε μετά το τέλος του προγράμματος. Επιπλέον, δεν είναι θορυβώδη μηχανήματα, ούτε παράγουν ατμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που θα τα τοποθετήσουμε. Συνήθως τα στεγνωτήρια τοποθετούνται:
- Δίπλα στο πλυντήριο: Είναι η πιο συνηθισμένη θέση για ένα στεγνωτήριο. Πρώτον, γιατί έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τα ρούχα από το ένα δωμάτιο στο άλλο και δεύτερο γιατί και κατασκευαστικά είναι μια βολική θέση, καθώς η πόρτα του στεγνωτηρίου ανοίγει αντίστροφα σε σχέση με την πόρτα του πλυντηρίου, ώστε να διευκολυνθεί αυτή η τοποθέτηση.
- Πάνω από το πλυντήριο ρούχων: Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χώρο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε ειδική βάση στήριξης, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια.
- Σε εξωτερικό χώρο: Σίγουρα όχι και η καλυτερη λύση, αφού μειώνει το χρόνο ζωής της συσκευής μας. Νούμερο έμα κανόνας: βεβαιωνόμαστε ότι το στεγνωτήριό μας προστατεύεται από τη βροχή και την υγρασία! Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα μηχάνημα με απλές αντιστάσεις, ώστε να μπορεί να αποδώσει σε ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.
Πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός στεγνωτηρίου, αποφασίζουμε ποιές είναι οι ανάγκες του δικού μας σπιτιού και κάνουμε μια ενδελεχή έρευνα αγοράς. Το στεγνωτήριο, με σωστή χρήση, είναι μια οικιακή συσκευή που μπορεί να μας λύσει τα χέρια!