Το καλοκαίρι έρχεται φέρνοντας μαζί του υψηλές θερμοκρασίες. Σιγά σιγά η καθημερινή χρήση κλιματιστικού θα είναι απαραίτητη. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσουμε από νωρίς, ώστε το κλιματιστικό μας είναι λειτουργικό και αποδοτικό. Προκείμένου να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κανεί μια πλήρη συντήρηση στη μονάδα μας.
Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι πρωτίστως απαραίτητος για να προστατέψουμε την υγεία μας. Στο εσωτερικό του, και πιο συγκεκριμένα στα φίλτρα του, κατοικούν σκόνη, ακάρεα, βακτήρια και μικροοργανισμοί που είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Στην περίπτωση που τα φίλτρα δεν καθαριστούν, τα μικρόβια αυτά ανατροφοδοτούνται στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού μας χώρου και ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται εξίσου επιβλαβής. Πέραν όμως από την υγειονομική προοπτική, όταν καθαρίζουμε συχνά το κλιματιστικό του σπιτιού μας, αυξάνουμε την απόδοση αλλά και τη μακροζωία του. Με λίγα λόγια αποφεύγουμε τυχόν βλάβες που απαιτούν υψηλό χρονικό και χρηματικό κόστος για να επισκευαστούν.
Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν μια συντήρηση του κλιματιστικού κάθε τρεις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση που υπάρχει κάποια βλάβη θα μπορέσουμε να την εντοπίσουμε έγκαιρα. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα και με τη χρήση που κάνουμε. Αν για παράδειγμα μια μονάδα είναι σε χώρο γραφείων και χρησιμοποιείται τους περισσότερους μήνες του χρόνου, απαιτείται πιο τακτική συντήρηση. Το βασικό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μεριμνήσουμε ώστε να γίνει η συντήρηση την άνοιξη ή πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγοντας έτσι τις περιόδους αιχμής.
Το γενικό service της μονάδας καλό θα είναι να πραγματοποιείται από κάποιον ειδικό. Είναι, όμως, κάποιες εργασίες καθαρισμού τις οποίες μπορούμε να κάνουμε και οι ίδιοι ανά διαστήματα.
Φίλτρα:
Μια απλή εργασία είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της μονάδας. Με τον καιρό, τα φίλτρα συσσωρεύουν σκόνη, σωματίδια και διάφορα υπολείμματα που μπορεί να φράξουν το σύστημα. Οι αγωγοί της μονάδας δεν θα αποδίδουν το ίδιο με πριν και αν αφεθούν χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν και μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του.
Πρώτον, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσουμε την τροφοδοσία της μονάδας. Να το βγάλουμε δηλαδή από τη πρίζα. Μόλις διακοπεί η παροχή ρεύματος, αφαιρούμε το κάλυμμα από τη μονάδα και παρατηρούμε το φίλτρο για τυχόν σημάδια βρωμιάς ή υπολειμμάτων. Εάν το φίλτρο είναι βρώμικο, θα πρέπει να καθαριστεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί όπως απαιτείται. Για να καθαρίσουμε τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη που εκτός από νερό θα περιέχει και το κατάλληλο καθαριστικό για κλιματιστικά. Τα αφήνουμε εκεί το πολύ για μια ώρα. Ο χρόνος που θα τα μουλιάσουμε σχετίζεται με το μοντέλο του κλιματιστικού, με το πόσο βρώμικα είναι αλλά και με το πόσο ισχυρό είναι το καθαριστικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί να τα τρίψουμε λιγάκι το κάνουμε με προσοχή, προκειμένου να μην τα καταστρέψουμε. Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς στεγνά, τα επανατοποθετούμε. Αν το κλιματιστικό διαθέτει φίλτρα απορρόφησης των σωματιδίων, όπως φίλτρα ιονισμού, θα πρέπει επίσης να καθαριστούν. Τα συγκεκριμένα μάλιστα πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης.
Εσωτερική μονάδα: Εκτός, όμως, από τα φίλτρα αέρα, ιδιαίτερη καθαριότητα απαιτεί και η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Το πρώτο εξάρτημα που θα συναντήσουμε είναι ο εξατμιστής, ο καθάρισμα του οποίου μπορεί να γίνει με ειδικά αντιβακτηριδιακά ή αντιμουχλικά καθαριστικά. Η εφαρμογή τους γίνεται με μία ειδική τρόμπα ψεκασμού. Γεμίζουμε την τρόμπα με νερό στο οποίο θα έχουμε διαλύσει το καθαριστικό υγρό και ψεκάζουμε τον εξατμιστή του κλιματιστικού. Με ένα πινέλο, καθαρίζουμε την επιφάνειά του και, αφού γεμίσουμε ξανά την τρόμπα μόνο με νερό, ψεκάζουμε και επαναλαμβάνουμε τον καθαρισμό χρησιμοποιώντας το πινέλο.
Για να την υπόλοιπη εσωτερική μονάδα, χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα ή ένα στεγνό πανί. Αποφεύγουμε να βρέξουμε το εσωτερικό έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε βλάβη στη συσκευή. Τέλος, για το εξωτερικό του κλιματιστικού, χρησιμοποιούμε ένα ελαφρώς νωπό πανί για τις γρίλιες, τα πτερύγια αλλά και το επάνω μέρος της μονάδας από την οποία εισέρχεται ο αέρας. Σε περίπτωση που οι περσίδες του κλιματιστικού μας αφαιρούνται εύκολα μπορούμε να τις καθαρίσμου ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε και για τα φίλτρα.
Προσοχή! Αν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανα κάνει και δεν είμαστε σίγουροι για τη διαδικασία συμβουλευόμαστε πρώτα έναν ειδικό.
Εξωτερική μονάδα: Σε αντίθεση με την εσωτερική μονάδα, η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι προτιμότερο να καθαρίζεται από εξειδικευμένο τεχνικό. Το μόνο που απαιτείται από πλευράς μας είναι ένα απλό πλύσιμο, κατά προτίμηση αποκλειστικά με νερό, προκειμένου να απομακρύνουμε τη σκόνη και τη βρωμιά που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά της. Όλες οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις βρίσκονται μέσα σε στεγανό κιβώτιο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος από τον καθαρισμό με νερό . Επιπλέον, ελέγχουμε ότι το σωληνάκι από το οποίο ρέει νερό κατά τη λειτουργία του air condition δεν είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο, ενώ συνίσταται να μην υπάρχουν φυτά ή άλλα αντικείμενα γύρω και πάνω από την εξωτερική μονάδα, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα.
Ένας ειδικευμένος τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά (διαδικασία απαραίτητη ανά 2-3 χρόνια), ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.
Υπάρχει η πιθανότητα, εκτός απο το τον τακτικό έλεγχο που πραγματοποιούμε να προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο. Τα σημάδια που μας δείχνουν ότι το κλιματιστικό μας χρειάζεται service είναι τα εξής:
1) Αρχικά, η απόδοσή του κλιματιστικού είναι μειωμένη έως και ανύπαρκτη.
2) Ακούγεται εντονότερα ο ήχος που κάνει ο ανεμιστήρας του συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτός και κατ’ επέκταση ενοχλητικός.
3) Θέτοντας το σε λειτουργία, κυριαρχεί μια ανεπιθύμητη μυρωδιά (πχ σαν κάποιον χώρο που δεν έχει αεριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κλεισούρα).
4) Δημιουργείται το αίσθημα της δυσφορίας στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.
5) Ο λογαριασμός ρεύματος είναι ¨φουσκωμένος¨. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μόνοι μας και κάποιες που θέλουν οπωσδήποτε την βοήθεια ειδικού. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραμελούμε ποτέ το καθαρισμό και το service του κλιματιστικού.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ένα δροσερό και ευχάριστο καλοκαίρι!