Τι πρέπει να κάνετε εάν το πλυντήριο πιάτων δεν αποστραγγίζει το νερό;
Τα μηχανήματα πλύσης πιάτων αρχικά ψεκάζουν νερό, στη συνέχεια το φιλτράρουν και το ανατροφοδοτούν στην κυκλοφορία από το κάρτερ. Στο τέλος της διαδικασίας πλύσης, το βρώμικο νερό πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς. Κάποιες φορές το πλυντήριο πιάτων μπορεί να μπλοκάρει ή να μην αποστραγγίζει καλά και τότε πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να φταίει.
1. Καθαρισμός φίλτρου
Μια κοινή αιτία του γεγονότος ότι το νερό στο πλυντήριο πιάτων συσσωρεύεται στο κάτω μέρος, είναι το φράξιμο του φίλτρου, οπότε πρώτα πρέπει να ελέγξετε τα φίλτρα.
Το σύστημα φιλτραρίσματος διαθέτει τρία εξαρτήματα: το κύριο φίλτρο, το χοντρό φίλτρο και το λεπτό φίλτρο. Αυτά τα φίλτρα απομακρύνουν αποτελεσματικά τα υπολείμματα των τροφών από το νερό, επιτρέποντας την ανακυκλοφορία του νερού κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να αφαιρείτε μετά από κάθε πλύση τα μεγαλύτερα υπολείμματα τροφών που έχουν τυχόν εγκλωβιστεί στο φίλτρο, ξεπλένοντας το ημικυκλικό φίλτρο και τη θήκη, με τρεχούμενο νερό.
Σημαντικό είναι να γνωρίζετε:
Καλό είναι να γίνεται τακτικός καθαρισμός ολόκληρου του συγκροτήματος φίλτρου.
Μην λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων χωρίς τα φίλτρα.
Προσέξτε να μην προκαλέσετε ζημιά στα φίλτρα κατά τον καθαρισμό τους.
2. Έλεγχος Σωλήνα αποστράγγισης
Σε περίπτωση που διπλώσει ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης, το νερό δεν θα μπορεί να αποστραγγιστεί σωστά. Επίσης, εάν ο νεροχύτης έχει βουλώσει ή έχει μείνει νερό στο πλυντήριο, η αποστράγγιση του νερού δεν γίνεται σωστά. Ελέγξτε προσεκτικά τη σύνδεση ανάμεσα στο πλυντήριο πιάτων και τον νεροχύτη. Εάν ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης έχει τσακίσει ή καμφθεί, ισιώστε τον.
3. Σύστημα αποστράγγισης και αντλία αποστράγγισης
Ελέγξτε την αντλία για τυχόν φράξιμο και καθαρίστε την. Δεν είναι πάντα εύκολο να αφαιρέσετε την αντλία και εκεί θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού.
Στη συνέχεια, πρέπει να ελέγξτε την ευκολία περιστροφής του εσωτερικού στροφείου (φτερωτή). Δε χρειάζεται να το κάνετε αυτό με τα χέρια σας αλλά να πάρετε ένα πρακτικό αντικείμενο όπως ένα ξύλινο ραβδί ή ένα μολύβι, ώστε να μην τραυματίσετε τα χέρια σας με πιθανά θραύσματα. Όλες οι εργασίες πρέπει να εκτελούνται με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, ώστε να μην προκληθεί βλάβη στην φτερωτή.
Στη συνέχεια τοποθετήστε τα πίσω και ελέγξτε αν η αντλία μπορεί να αντλήσει νερό. Αν συμβαίνει αυτό τότε η επισκευή έχει ολοκληρωθεί
4. Βλάβη του διακόπτη πίεσης
Σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί το νερό, μπορεί να φταίει ένας αισθητήρας στάθμης (διακόπτης πίεσης). Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος σε ένα πλυντήριο πιάτων που μετρά την πίεση του νερού στο PMM και στέλνει ένα σήμα στη μονάδα προγράμματος. Τέτοιες πληροφορίες απαιτούνται σε κάθε κύκλο πλύσης. Εάν τα δεδομένα δεν φτάσουν εγκαίρως, το πρόγραμμα διακόπτεται και η μονάδα αρχίζει να λειτουργεί λανθασμένα.
Όταν ο διακόπτης πίεσης είναι ελαττωματικός, το νερό συσσωρεύεται στο κάρτερ και τότε χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού για να αντικαταστήσει τον διακόπτη πίεσης.
5. Ηλεκτρονική αστοχία συστήματος
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να παραμείνει νερό στο κάτω μέρος του μηχανήματος είναι ένα σφάλμα λογισμικού. Το λογισμικό ελέγχει τις διαδικασίες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί το μηχάνημα, και δίνει εντολές ώστε να εκτελεί τις λειτουργικές του υποχρεώσεις με όλα τα συστήματα.
Οι περισσότερες σύγχρονες οικιακές συσκευές έχουν λειτουργίες στις οποίες, σε περίπτωση δυσλειτουργίας, επισημαίνουν τους κωδικούς σφαλμάτων - το εγχειρίδιο οδηγιών λεπτομερώς τις αποκρυπτογραφεί και δίνει συστάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν κάτι δεν βρεθεί τότε μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.