Δεν είναι σπάνιο το γεγονός να ξεχάσει κάποιος ανοιχτό τον θερμοσίφωνα για ώρες είτε από απροσεξία είτε επειδή ο θερμοσίφωνας μπορεί να μην έχει λαμπτήρα ή είναι χαλασμένος και δεν το είχε καταλάβει. Σίγουρα σε αυτή την περίπτωση μας προβληματίζουν διάφορα θέματα, όπως το ποσό που θα πληρώσουμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος ή αν θα μπορούσε να εκραγεί ο θερμοσίφωνας λόγω υπερθέρμανσης.
Θα θέλαμε να σας καθησυχάσουμε και να αναφέρουμε ότι το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα επειδή ξεχάσατε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα για ώρες. Υπάρχει όμως μια περίπτωση να έχει υποστεί βλάβη ο θερμοσίφωνας και τότε θα χρειαστεί η παρέμβαση υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου για την αποκατάστασή του. Επομένως καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικοί έτσι ώστε να μην υπάρχει και σπατάλη ενέργειας.
Αρχικά ας δούμε πως λειτουργεί ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας για να καταλάβετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αδιάκοπη λειτουργία του. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε μια θερμοκρασία 65-70 βαθμούς κελσίου. Αν το νερό έχει φτάσει σε αυτή την θερμοκρασία η αντίσταση σβήνει και ενεργοποιείται μόνο όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει. Αν λοιπόν ο θερμοσίφωνας παραμείνει ανοιχτός για ώρες τότε κάθε φορά που η θερμοκρασία του νερού πέφτει θα ενεργοποιείται ο θερμοστάτης.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να συνειδητοποιήσετε ότι ενώ ξεχάσατε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα για ώρες, το νερό παραμένει κρύο.
Τότε πρέπει να σκεφτείτε κάτι από τα ακόλουθα:
1. Ο θερμοστάτης έχει καταστραφεί λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας του ή λόγω παλαιότητας
2. Έχει καεί η αντίσταση του θερμοσίφωνα και χρειάζεται η άμεση αντικατάσταση της.
Σίγουρα και για τα δύο παραπάνω δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε ολόκληρο τον θερμοσίφωνα καθώς με πολύ μικρό κόστος ανταλλακτικών μπορείτε να τον επισκευάσετε. Η βασικότερη αιτία για να καταλήξει κάποιος στην αντικατάσταση όλου του θερμοσίφωνα είναι αυτός να έχει σκουριάσει.
Σχετικά με τον λογαριασμό ρεύματος που αναφέραμε πιο πάνω σαν ανησυχία που υπάρχει όταν ξεχάσουμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό θα θέλαμε να σας καθησυχάσουμε και να πούμε ότι αν δεν έχετε κάνει μεγάλη σπατάλη ζεστού νερού τότε η χρέωση είναι αρκετά μικρή, σχεδόν αμελητέα. Ο θερμοσίφωνας όπως αναφέραμε παραπάνω, έχει θερμοστάτη και στην αρχή μέχρι να ζεστάνει το νερό στους 65-70 βαθμούς καταναλώνει πολύ ρεύμα αλλά μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία σταματά και διατηρεί ζεστό το νερό με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.
Τέλος σχετικά με την ανησυχία ότι ο θερμοσίφωνας θα εκραγεί, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αν έχετε πολύ παλιό θερμοσίφωνα τότε υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό να συμβεί κάποια έκρηξη. Αντίθετα με τους πιο σύγχρονους θερμοσίφωνες που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Για να είστε σίγουροι όμως καλό θα ήταν να πάρετε την γνώμη κάποιου ειδικού.
Ανακαλύψτε στο Blog μας και άλλα tips για τις οικιακές συσκευές σας προκειμένου να ανακαλύψετε πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης τους αλλά και για να αποφύγετε τα περιττά κόστη.